Vier weken geleden werd met een stil protest, georganiseerd door Sounds of Silence, op het Vredenburgplein aandacht gevraagd voor de situatie in Soedan. Een lang lint van protesteerders, wit gekleed en mond afgeplakt.

Vreedzame protesten zijn in de afgelopen maanden hardhandig neergeslagen in Soedan. De strijd voor rechtvaardigheid en een democratisch gekozen burgerregering heeft al talloze mensen het leven gekost. Lichamen zijn in de Nijl gedumpt en vrouwen zijn verkracht.

Woensdag werd een akkoord ondertekend met daarin afspraken over een overgangsregering. Tot de verkiezingen, die nog zeker drie jaar op zich zullen laten wachten, zal het land worden bestuurd door de 'soevereine raad', een bestuursorgaan met zowel burgers als militairen. De vraag blijft echter of dit akkoord een eind zal maken aan de problemen en onrust in Soedan.

Dit akkoord is mede tot standgekomen door internationale druk. Meer informatie over het akkoord is te vinden op: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/militaire-heerschappij-ten-einde-maar-komt-er-nu-ook-daadwerkelijk-vrede-in-soedan~b2b1f4ab/

Via sociale media wordt met blauwgekleurde profielfoto's en de hashtag #blueforsudanaandacht gevraagd voor de situatie in Soedan.

Oneworld.nl schreef een artikel over het effect van deze aandacht op social media: "We moeten er op een of andere manier voor zorgen dat de hashtags en de profielfoto’s ons niet weergeven als slachtoffers. Op dit moment zijn we in de eerste plaats eisers. We eisen dat de ban op het internet wordt opgeheven. We eisen een overdracht van de macht aan een burgerlijke overgangsregering waarbij de FFC (Forces for Freedom and Change, de partij die de protesten heeft georganiseerd, red.) wordt betrokken. We eisen dat het bloedbad van 3 juni, en andere bloedbaden, onderzocht worden. Dat moet duidelijk zijn.”"

Het hele artikel is te lezen op: https://www.oneworld.nl/mensenrechten/het-nut-van-activisme-in-de-vorm-van-een-profielfoto/

BIJ1-kleurenbalk