Vorige week mochten wij voor de BIJ1komst van Utrecht BIJ1 aan tafel met Jerry King Luther Afriyie. Je weet wel, die in de Telegraaf altijd wordt neergezet als een gevaarlijke extremist van Kick Out Zwarte Piet maar die eigenlijk de meest geduldige, geweldloze en liefdevolle persoon is. En die al vanaf 2008 met man en macht probeert om de racistische karikatuur Zwarte Piet (en het daaraan verbonden institutionele racisme) uit te bannen in Nederland. Met acties, netwerken opzetten en het aanbieden van lesprogramma's en educatie materiaal. En vooral door keer op keer belangeloos te komen opdraven om mensen dingen te leren, met eindeloos veel empathie voor zelfs de meest hatelijke personen.

Wat zo mooi en leerzaam is aan Jerry (en dat was gisteren voelbaar), is dat hij zijn focus volkomen op het doel heeft en zich niet laat afleiden door alle haat, negatieve frames en ellende. Het doel is simpel: onze generatie moet dit verschijnsel, dat zo schaamteloos racistisch en in your face is, uitbannen. Opdat de generatie na ons een feest kan vieren dat voor iedereen leuk is. Zoals hij zei "niet nog een generation lost van zwarte kinderen die ermee moeten dealen, dat is onze taak". Utrecht BIJ1 neemt die taak in ieder geval erg serieus. En gelukkig steeds meer mensen. Iedereen ging gisteravond naar huis met een hoofd vol constructieve ideeën om het feest inclusiever te maken. Het is soms zo verleidelijk om alleen maar ongecontroleerd boos te zijn over het onrecht van de hele situatie. Kokend van woede om al dat schaamteloze racisme en de xenofobe bagger. Maar Jerry Afriyie is zelfs nu nog in staat dat elke keer ten positieve om te draaien.

We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar ook landelijk is de trend van de verdwijnende zwarte piet langzaam ingezet. De NTR is eindelijk om (eerst zien dan geloven) en steeds meer organisaties en initiatieven nemen stelling tegen ZP. De wanhopige schreeuwen van verzet klinken hard en lijken daardoor dominant, maar verraden zichzelf in hun wanhoop en onvermogen om een reeds ingezette verandering om te keren. Om te erkennen dat in Nederland iedereen het democratische recht heeft om mee te praten over hoe ons land eruit hoort te zien, niet alleen de witte mensen. En dat als je de stemmen of levens van mensen van kleur geen plek wilt geven, dat je dan keihard betrapt bent op je white supremacy.

Laten we ons alleen heel goed beseffen, dat het mensen als Jerry zijn, of Gerda Havertong, die deze strijd tegen ZP al jaren onvermoeibaar voeren. En dat het dankzij hun is dat deze verandering voelbaar is. Niet door de politiek die zijn handen er stelselmatig vanaf trekt of een premier die alle adviezen van de VN in de wind slaat, het racisme niet veroordeelt en daarmee dus normaliseert. Niet door burgemeesters die zich verschuilen achter zogenaamde 'neutraliteit' en vervolgens wel met zwarte pieten op de foto gaan maar mensen van KOZP niet eens willen aankijken. En ook niet door scholen die de kinderombudsman altijd serieus nemen, behalve als deze het oordeel velt dat ZP wel degelijk racistisch is.

Het zijn mensen als Jerry aan wie we te danken hebben dat dingen bewegen. Het zijn deze mensen die nu hun leven en veiligheid moeten opofferen om over een paar decennia waarschijnlijk pas echt geroemd te worden. Sta stil bij die dynamiek en weet dat de helden van toen ook levens vol afwijzing en tegenstand hebben moeten verduren.

NAMENS UTRECHT BIJ1, DANKJEWEL JERRY!

Check ondertussen vooral wat jij kunt doen. Waar sta je? Help je mee, hou je het proces juist tegen? Check je positie en zet die in. Wil je helpen? Dat kan!

Gisteren hebben we met elkaar een groep gevormd die de komende periode pro actief gaat kijken naar mogelijkheden om in Utrecht te werken aan een inclusief Sinterklaasfeest. Want ook al is de intocht in Utrecht roetveeg, in het straatbeeld is ZP ook hier nog lang niet verdwenen. Wil jij aanhaken en een bijdrage leveren? Op wat voor manier dan ook? Mail dan naar utrecht@bij1.org

BIJ1-kleurenbalk