"De transatlantische slavernij, net zoals de indonesische slavernij, is een gebeurtenis die ons nou eenmaal allemaal zal verbinden, tot in den eeuwigheid."

~ Leroy Lucas, voorzitter Keti Koti Utrecht

Utrecht BIJ1 was gisteren bij het Keti Koti Festival in Utrecht. We stonden stil bij het slavernijverleden en de afschaffing daarvan.

WANDELING

Waar bij slavernij in eerste instantie wordt gedacht aan steden als Amsterdam en Middelburg, heeft dit ook in Utrecht zijn sporen nagelaten.

De dag begon met een wandeling door onze stad. In 1,5 uur heeft cultuurhistoricus Nancy Jouwe ons door de binnenstad geleid en een aantal belangrijke plekken laten zien die betrekking hebben op de slavernij. Zo hebben in de binnenstad verschillende handelaren gewoond die rijk zijn geworden door de handel in tot slaaf gemaakte mensen en heeft dit een stempel gedrukt op de stad.

Gelukkig gaf de stad in deze tijd ook al een tegengeluid en waren verschillende feministen en abolitionisten actief die zich inzetten tegen de afschaffing van de slavernij.

https://sporenvanslavernijutrecht.nl/activiteiten/landing/

CEREMONIE

De ceremonie vond plaats in de tuin van het Centraal Museum en begon met een plengoffer uitgevoerd door Marian Markelo. Zij bedankte onder andere de aarde voor deze dag en deelde hoe we met elkaar het verleden konden herdenken. Het plengoffer werd gevolgd door toespraken van Linda Voortman en Babbah Tarawally, zang door Zanggroep Blackharmony en Spokenword door Euredice Tauwnaar.

De rode draad in alle bijdragen was het belang van Keti Koti en de herdenking en erkenning van het verleden. De pijn die nog steeds gevoeld wordt en de consequenties daarvan in het nu en in Utrecht.

Na afloop van de ceremonie konden we deelnemen aan een museumtour langs twee belangrijke exposities in het Centraal Museum van MOED Museum of Equality and Difference en Joyce Vlaming. Ook was er een Q&A talk met Bart Rutten en Iris Kensmil.

DOCUMENTAIRE

's Avonds keken we de documentaire 'Demon of Diva' met een nagesprek met onze partijleider Sylvana Simons:

"Ik hoop dat dit over een tijd geen document over mij en onze partij meer is. Maar dat het de tijdsgeest laat zien. Hoe er gereageerd werd als een zwarte vrouw haar plek inneemt in het politieke debat."

Bekijk hier de documentaire

We hebben veel verschillende mooie mensen uit de stad mogen ontmoeten vandaag.

Dank aan alle anderen betrokken bij Keti Koti Utrecht:

Keti Koti Utrecht | Stichting Comité 30 juni/ 1 juli | Gemeente Utrecht | NiNsee | Centraal Museum | Tori Oso Utrechtt | GroenLinks Utrecht | Bibliotheek Utrecht | MOED Museum of Equality and Difference | Macnack Verbindt Events | Savannah Bay

BIJ1-kleurenbalk