Pride Month zit er weer op en Utrecht BIJ1 is bij diverse queer activiteiten in de stad aanwezig geweest. Een van die events was het Queer Matters panel in TivoliVredenburg dat plaats vond tijdens het Midzomergracht Festival. In dit panel zat naast Bodytalk oprichter Feibe Zweers en Groen Links politica Sophie Schers ook Fayaaz Joemmanbaks.

Fayaaz is een van de oprichters van Colored Qollective, een plattform voor biculturele LHBTQIAP+ en is ook onderdeel van het kernteam van Utrecht BIJ1. De bijdrage van Fayaaz was, in een toch nog steeds overwegend witnormatieve queerscene in Utrecht, vooral gericht op niet-Westerse perspectieven van het queer leven. Dit alles aan de hand van drie videofragmenten en een bijbehorend panelgesprek onder leiding van Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay.

Fayaaz trapte af met een prachtig fragment van gay imam Mushin Hendricks, nam ons vervolgens mee langs de Hijra's in India die al 4000 jaar meer dan de twee binaire genders erkennen en toonde als laatste Marscha P. Johnson en Sylvia Rivera, twee transvrouwen (en sekswerkers) van kleur die aan de basis staan de van de pride beweging.

‘Culturele genocide’ was een treffende maar beladen term die goed wist te vatten hoe ook binnen de LGBTQIAP+ community niet witte perspectieven vaak ondergeschoven raken en hoe de westerse wereld (vaak ten onrechte) een claim legt op alle ontwikkelingen en progressie. We zien hierin duidelijk dat ook/juist binnen gemarginaliseerde communities machtstucturen en systemen werkzaam zijn waardoor er onderlinge ongelijkheid bestaat.

In de LGBTQIAP+ community is het opvallend (of misschien juist kenmerkend) dat de witte cis homoman het landschap en discours domineert. Om dit probleem het hoofd te bieden en een werkelijke inclusieve emancipatiebeweging te blijven aanjagen, is het ook hier ontzettend belangrijk om te kijken naar de intersecties van al deze identiteiten en factoren, oftewel: een intersectionele blik, zoals BIJ1 in de basisbeginselen altijd hanteert.

BIJ1 blijft zich inzetten voor een inclusieve en gelijkwaardige strijd en bedankt Fayaaz en alle andere betrokkenen voor hun inzet om dit geluid hoorbaar te maken tijdens de pridemonth in Utrecht. We zijn in beweging! Bekijk in de video een aantal highlights uit de bijdrage van Fayaaz:

https://www.facebook.com/UtrechtBIJ1/videos/380568756144157/?v=380568756144157

BIJ1-kleurenbalk