Allereerst een content-warning: wat wij gaan beschrijven is verschrikkelijk, luguber en bovenal triggerend. Schroom niet om ons aan te spreken via mail (utrecht@bij1.org) of Facebook direct messenger, samen kunnen we dan zoeken naar een punt waar u verder hulp kunt krijgen. Ook kan je anoniem bellen met stichting Korrelatie van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur.

Op 28 februari 2020 berichtte Gaysite.nl op zeer grafische wijze dat een transvrouw zonder verblijfsvergunning is verkracht door taxichauffeurs in het centrum van Utrecht. Ook bevestigde het artikel de signalen dat verschillende trans mensen, mensen van kleur en mensen zonder verblijfsstatus zich niet gesteund voelen door de politie en daarom niet geneigd zijn om aangifte te doen. Tegelijkertijd constateren we een toenemend klimaat van racisme en transhaat. Dit kan en mag niet zonder systeemverandering blijven.

Hierom roepen wij de politie in Utrecht op tot actie!

  • Zorg voor de juiste kennis en destigmatisatie bij de politie om zo racisme en transfobie tegen te gaan, waardoor trans mensen en mensen van kleur zich niet geholpen en gehoord voelen.
  • Zorg ervoor dat de politie geen slachtoffers meer wegstuurt als zij aangifte proberen te doen. Aangifte doen is een recht; maar als je kwetsbaar bent kan je als slachtoffer zeer gemakkelijk van het tegenovergestelde overtuigd worden.
  • Praat met ervaringsdeskundigen, zorg dat de politie dat ook doet en er vervolgens naar handelt.

Van de gemeente Utrecht vragen wij een plan om elke vorm van racisme, homo- en transhaat in de stad tegen te gaan. We moeten het niet meer hebben over tolerantie. We moeten het hebben over inclusie.

Tot slot: deze misdaad laat zien dat de gemiddelde Nederlander helemaal niet zo tolerant is tegenover de LHBT+-groepering, zoals constant in onderzoeken wordt aangetoond. Hierom is het niet gepast om te schermen met haat voor LHBT-ers, om daarmee vervolgens racisme te faciliteren.

Uit deze misdaad blijkt overduidelijk dat we in Utrecht (en de rest van Nederland) een probleem met giftige mannelijkheid hebben; mannen die in hun leven hebben geleerd dat hun mannelijkheid voor alles gaat en deze mannelijkheid dan ook verdedigen. We moeten het in onze samenleving hier dan ook vaker over gaan hebben, willen we deze haatmisdrijven voorkomen.

==

Bron: https://www.gaysite.nl/actueel/2020/02/t-girl-verkracht-in-utrechtse-taxi

(LET OP! Een zeer grafische omschrijving)

Ben jij net als Utrecht BIJ1 van mening dat een radicale systeemwijziging nodig is? Doe met ons mee! Schrijf je in voor de nieuwsbrief of meld je aan als lid van BIJ1. Daarnaast hebben we ook vrijwilligers nodig, meld je aan door te mailen met utrecht@bij1.org.

BIJ1-kleurenbalk