Utrecht BIJ1 is opgericht om te strijden voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid in de Utrechtse politiek. Wij willen een Utrecht voor iedereen. Wij zoeken nieuwe bestuursleden die kunnen helpen om deze beweging verder uit te bouwen en op de politieke kaart te zetten.

Over Utrecht BIJ1

Utrecht BIJ1, de regionale afdeling van de politieke partij BIJ1, is ontstaan in het begin van 2019 en is uitgegroeid tot een politieke beweging met honderden leden. Het bestuur heeft de afdeling opgezet en een afdelingsplan ontwikkeld. Leden zetten zich actief in voor de afdeling via verschillende commissies. Er zijn vaak bijeenkomsten en acties en BIJ1 wordt steeds zichtbaarder in de politiek. Nu de basis voor de afdeling is gelegd, zoeken wij nieuwe bestuursleden om Utrecht BIJ1 verder uit te bouwen.

Wat doet het bestuur

Het bestuur van Utrecht BIJ1 overziet het werk van de afdeling. Hieronder vallen:

 • Het bewaken van het afdelingsplan en hierop rapporteren aan het landelijk bestuur
 • Het beheren van financiën
 • Beslissingen maken over de koers van de afdeling
 • Aansturen van de lokale commissies
 • Contact maken en houden met belangrijke organisaties in de regio Utrecht

In het bestuur worden de taken onderling verdeeld: in ieder geval de voorzitter, secretaris en penningmeester. Daarnaast kunnen algemene bestuursleden zich bezig houden met bijvoorbeeld communicatie, of met het werven en begeleiden van vrijwilligers. Bestuursleden krijgen waar nodig hulp en begeleiding van adviseurs en mensen uit het landelijk bestuur.

Het bestuur vergadert eens in de twee weken. Hoeveel tijd je daarnaast nog besteed hangt af van de taak die je op je neemt. De werkzaamheden zijn goed mogelijk naast werk of studie.

Het is een vrijwilligersfunctie waarmee je een maatschappelijke bijdrage levert en jezelf ontwikkelt, bijvoorbeeld in politieke vaardigheden. Je krijgt er een interessant netwerk voor terug en werkt samen in een leuk divers team.

Wat verwachten we van jou

 • Je wil enthousiast meewerken aan de verdere uitbouw van Utrecht BIJ1.
 • Je wil zowel meedenken als praktisch uitvoerend werk doen.
 • Je hebt zelfkennis en zelfreflectie. En je staat open voor feedback en kritiek.
 • Je kunt omgaan met weerstand van buitenaf.
 • Je kunt spreken over je eigen ervaring en spreken vanuit collectieve ervaringen.
 • Je ondersteunt onze basisbeginselen van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.
 • Je hebt kennis van intersectionaliteit, dekolonisatie en vormen van onderdrukking (zoals racisme, seksisme, validisme) die met elkaar te maken hebben.
 • Je staat open om door te blijven leren
 • Je bent lid van BIJ1. Ben je nog geen lid? Doe dat dan hier
 • Je woont in de regio Utrecht.

Vertegenwoordiging van iedereen

BIJ1 is van iedereen, en dat moet ook te zien zijn in het bestuur. We willen ons bestuur zo divers en inclusief mogelijk maken. Wegens hoe het bestuur nu is willen we nadrukkelijk mensen van kleur en biculturele mensen uitnodigen om te solliciteren. Daarnaast zoeken we naar een goede samenstelling van, onder anderen, mensen met verschillende religieuze achtergronden, mensen met een beperking of chronische ziekte, mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap, sekswerkers en voormalige vluchtelingen.

Hoe het verder gaat

Wil je solliciteren: stuur dan een mailtje vóór 7 augustus naar utrecht@bij1.org. Je kunt jezelf voorstellen op jouw manier. Dat kan met een brief, een video, of een andere manier die bij je past. We horen graag waarom je bestuurslid bij Utrecht BIJ1 wil worden, waar je goed in bent en wat je leuk vind om bij te dragen.

Alle mensen die solliciteren krijgen een gesprek met de kiescommissie. Deze gesprekken staan gepland in het weekend van 14, 15 en 16 augustus. De voorgestelde kandidaten gaan gekozen worden op de Utrechtse Algemene Ledenvergadering in september.

Vragen?

Twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan contact op voor een persoonlijk gesprek. Hiervoor kan je een mail sturen naar utrecht@bij1.org . Daarnaast organiseert het huidige bestuur een vrijblijvende informatiesessie voor geïnteresseerde mensen op 27 juli. Ook hiervoor kan je een mailtje naar ons sturen om je aan te melden. Meer informatie over onze activiteiten vind je op onze website: https://utrecht.bij1.org/ .

BIJ1-kleurenbalk