Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Brief aan de verkenner


25-03-2022

Geachte heer van Gurp. 

Een belangrijke Amerikaanse activiste, Assata Shakur is haar naam, schreef eens dat niemand in de wereld, en niemand in de geschiedenis, ooit haar vrijheid heeft gekregen door een beroep te doen op het moreel besef van haar onderdrukkers. Dat citaat had ik in het hoofd, toen vier jaar geleden – voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis – een zwarte, vrouwelijke partijleider verkozen werd in de gemeenteraad van onze hoofdstad. Die partijleider heet Sylvana Simons. Drie jaar later, vorig jaar, was zij tevens de eerste zwarte, vrouwelijke partijleider die ooit in het parlement verkozen werd.

Zij leerde ons dat de strijd voor onze eigen rechten bij onszelf begint. Het gezamenlijk geloof van onze gemeenschappen in een boodschap van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid, begint erbij dat we zélf het woord gaan voeren over onze strijd. Gaat het om racisme bij gemeentelijke instanties, gentrificatie in het woonbeleid of de liberale bezuinigingsdrang achter de Participatiewet: wie gaat onze strijd aan, als we die strijd zelf laten liggen?

15, 16 en 17 maart kozen vijfduizend Utrechters ervoor om het heft in eigen handen te nemen. Zij kozen om zichzelf via BIJ1 te vertegenwoordigen in de Utrechtse gemeenteraad. De komende jaren zal ik mijn best doen om álle Utrechters te vertegenwoordigen in de raad en daarbij de stem van onze gemeenschappen te laten klinken. Van mensen van kleur tot queer mensen, mensen met een beperking, mensen die leven in armoede, sekswerkers, thuisloze, gevluchte en ongedocumenteerde mensen. In onze strijd voor gelijkheid, laten we niemand achter.

De uitkomst van de verkiezingen liet verder een groter signaal klinken, in Utrecht en ook elders: steeds meer mensen haken af bij het afbraakbeleid en de institutioneel racistische liberale politiek. Utrecht koos overwegend groen en sociaal, waarbij extreemrechts geen voet aan de grond heeft gekregen. De komende jaren staat Utrecht meerdere grote opdrachten te voldoen: de wooncrisis, de klimaatcrisis en het racisme- en discriminatieprobleem. De marktwerking moet uit basisvoorzieningen als wonen en zorg worden gehaald, en racisme en discriminatie mogen niet langer als bijzaak worden behandeld. Wat betreft BIJ1 ligt de prioriteit bij hen die het hardst geraakt worden door maatschappelijke problemen: kwetsbare groepen. Als de samenleving voor hen beter werkt, zal die voor iedereen beter werken. 

BIJ1 feliciteert GroenLinks met hun winst. Het is hun gegund om de leiding te nemen in het samenstellen van het stadsbestuur en als grootste partij de linkse waarden te verdedigen in Utrecht. Wij hopen dan ook dat er wordt vastgehouden aan een coalitie over links. BIJ1 zal GroenLinks’ bondgenoot zijn waar mogelijk, maar ook de kritische luis in de pels waar nodig. Dat doen wij graag vanuit de oppositie. 

We gaan ons inzetten voor een stad waar je menswaardigheid niet afhangt van het kapitaal dat je opbrengt of de mate waarin je je aanpast aan de norm. Een stad waar we intolerantie naar minderheden niet accepteren, waar we durven te dromen en waar we macht en middelen eerlijk verdelen. Op weg naar systeemverandering. Wij kijken uit naar een coalitie die ook mensen boven winst plaatst en zich hard maakt voor linkse waarden.

Stevie Nolten


Gerelateerde artikelen

Maidenspeech Stevie Nolten

Kersvers Raadslid Stevie Nolten hield tijdens de Algemene Beschouwingen op donderdag 9 juni haar Maidenspeech. Kijk ‘m terug en lees de tekst hier! De video kun je hier bekijken Dank U wel voorzitter. Ik sta hier als volksvertegenwoordiger: een jonge queer vrouw van kleur, maar ook als een cis persoon, zonder fysieke beperkingen, academisch opgeleid […]

Lees meer

Reclaim Pride

De Pride maand is gisteren van start gegaan! In het kader daarvan vaart zaterdag 4 juni de Utrechtse Canal Pride door onze grachten. Ondanks dat Pride voor veel mensen een feestje is vol kleur, glitters en het vieren van diverse vormen van liefde, wil Utrecht BIJ1 graag de aandacht blijven vestigen op de essentie van […]

Lees meer

Tijd voor goede transgenderzorg!

Op 22 mei is er op het Domplein een demonstratie voor betere transgenderzorg. Dit is omdat transgenderzorg in Nederland niet goed geregeld is. Transzorg in Nederland is ontoegankelijk en duurt te lang. Dit komt omdat vrijwel alle transzorg via het VUmc in Amsterdam moet gaan. Veel huisartsen en ziekenhuizen weigeren trans personen te helpen en […]

Lees meer