Over ons

Op 12 februari 2019 kwam in Utrecht voor het eerst een groep potentiële Utrecht BIJ1-ers bij elkaar. Een ruimte vol mensen van allerlei achtergronden met een gezamenlijke behoefte aan een intersectionele beweging in Utrecht. Want in zo’n ‘linkse’ stad, mag een nieuw geluid van radicale gelijkwaardigheid economische rechtvaardigheid toch niet ontbreken?

Met ongekend enthousiasme heeft een kleine kerngroep zich vanaf die twaalfde februari ingezet om het geluid van BIJ1 in Utrecht te laten klinken. We gingen met elkaar van start, gewapend met niks meer dan een gezamenlijke wil, een pak ice tea, wat snacks en een steeds roulerende huiskamer of andere goedkope locatie. Al snel was duidelijk dat Utrecht zonder twijfel baat heeft bij een lokale afdeling van BIJ1.

Sterker nog, dat het broodnodig is om ook in deze ‘progressieve’ stad de status quo te bevragen, gemarginaliseerde stemmen te versterken en een links alternatief te bieden dat niet schroomt om werkelijke systeemkritiek te uiten.Niet direct politiek actief, want die zetel in de gemeenteraad moet nog veroverd worden, maar daardoor niet minder effectief. Als er iets is dat BIJ1 als partij bewijst, zowel landelijk als regionaal, is het dat deze beweging meer is dan een politieke partij. Niet het aantal zetels doet ertoe, maar de invloed van het ‘nieuwe’ intersectionele verhaal, dat kruispuntdenken gebruikt als basis om sociaaleconomische vragen het hoofd te bieden en dat gedragen en uitgesproken door steeds meer stemmen de afgelopen twee jaar in grote mate het discours weet te bepalen.

Lid BIJ1 gekleed in kostuum "Handmaid's Tale" met bord "Baas in eigen Buik BIJ1"
Lid BIJ1 gekleed in kostuum "Handmaid's Tale" met bord "Baas in eigen Buik BIJ1"

Wat hebben we allemaal al gedaan?

Inmiddels opgedeeld in diverse werkgroepen organiseerde Utrecht BIJ1 door het jaar heen diverse BIJ1komsten en kennissessies, over thema’s zoals validisme, witheid en sociale klasse en volgden we met elkaar een Privilege Walk. Gelijktijdig werd er ook gebouwd aan een bestendig netwerk vol gelijkgestemden. Met de gezamenlijke Iftar en de picknick ontstond ook de ruimte om in elkaar te investeren en elkaar beter te leren kennen.

Ondertussen schroomde Utrecht BIJ1 niet om zich regelmatig kenbaar te maken en zich daar waar mogelijk als luis in de pels te mengen in het publieke debat. Bijvoorbeeld spraken wij onze steun en zorgen uit over een protestmars van tegenstanders van abortus. En we spraken ons uit over de twijfelachtige deelname van het CDA aan de Utrecht Pride. Wat volgde was landelijke persaandacht voor onze visie op de hypocrisie van partijen die in hun beleid niet achter de LGBTQI+ gemeenschap staan maar zich uit politiek opportunisme graag voor een dag in regenboogkleuren hullen.

bij1komst Jeffrey Affriyie: iedereen rond een tafel
bij1komst Jeffrey Affriyie: iedereen rond een tafel

We schoven tijdens Midzomergracht Festival aan bij Queer Matters in Tivoli om aandacht te vragen voor biculturele queer personen en een ander perspectief te bieden op gender dan het dominante eurocentrische perspectief. Maar ook lieten we ons zien op de straten bij het Sudan protest, maakten we deel uit van Keti Koti Utrecht en schreven diverse statements over actuele thema’s zoals de politie, huisvesting en de toegankelijkheid van het OV.

Tien maanden na de start van Utrecht BIJ1 is met een Algemene Ledenvergadering op 24 november een nieuw bestuur gekozen. We stellen ons graag voor! Zie hiervoor de pagina bestuur.

Wat is de volgende stap?

We gaan verder inzetten op het uitbreiden en professionaliseren van onze grassrootsbeweging. Vanzelfsprekend hebben wij als doel om in 2022 voor de gemeenteraadsverkiezingingen in Utrecht te gaan!

Wil jij je ook bij ons aansluiten?

Dat kan natuurlijk altijd! Stuur een mail naar utrecht@bij1.org en wij nemen contact met je op.

BIJ1-kleurenbalk