Bestuur

Op zondagmiddag 24 november vond de eerste Algemene Leden Vergadering van Utrecht BIJ1 plaats, waar ook het eerste bestuur van onze regionale afdeling werd gekozen. Hieronder stellen de vijf bestuursleden zich aan jullie voor: Fabienne Simenel, Fayaaz Joemmanbaks, Richard van der Laak, Amresh Johkoe en Kelly de Haan.

Helaas hebben twee van onze bestuursleden (Amresh Johkoe en Fayaaz Joemmanbaks) wegens te volle agenda’s en andere persoonlijke omstandigheden kort na hun aanstelling moeten besluiten hun bestuursfunctie neer te leggen. Wij zijn om deze reden met spoed op zoek naar personen die interesse hebben in de taak van bestuursondersteuning. Lees onderaan deze pagina meer over deze functie.

Fabienne Simenel - Penningmeester

Hoi! Ik ben Fabienne, 38 jaar oud. In mijn werk heb me vooral ingezet voor internationale mensenrechten, wat hartstikke leuk is en me veel van de wereld heeft laten zien. Maar toen vroeg een Palestijn me een keer hoe het kon dat Geert Wilders zoveel steun kreeg van de Nederlandse bevolking. En vervolgens vroeg een Keniaanse of er echt zoiets bestond als Zwarte Piet. Je begrijpt wel dat ik me kapot ging schamen. Ik kan niet in het buitenland hoog van de toren blazen over mensenrechten terwijl er zoveel gaande is in mijn eigen leefomgeving.

Gelukkig kwam BIJ1 naar Utrecht, dus hier ben ik :-) om bij te dragen aan alles wat er nog te winnen valt in onze regio. Om te leren waar behoeftes liggen en te helpen onze visie om te zetten in actie. Ik ben een strateeg en een optimist. Samenwerking en strijdvaardige mensen maken me blij, en volgens mij stikt het daarvan bij Utrecht BIJ1.

Richard van der Laak - Secretaris

Mijn naam is Richard en ik ben 30 jaar oud. Afgelopen maart ben ik letterlijk de partij ingerold en heb ik mijn politieke plek gevonden. Van zowel dichtbij als vanuit hulpverleners perspectief heb ik ondervonden wat stigma en maatschappelijke uitsluiting met mensen doen.

Als persoon met verschillende beperkingen heb ik van dichtbij gezien wat bijvoorbeeld validisme, homofobie en een prestatiemaatschappij doet. BIJ1 is een partij die niet inzoomt op de onderwerpen waar vanuit stigma automatisch naar gekeken wordt, maar juist op de belangrijke onderwerpen erom heen.

BIJ1 creëert een safe space, een safe space die Utrecht verdiend. Daar werk ik graag aan mee.

Kelly de Haan - Voorzitter

Mijn naam is Kelly de Haan, ik ben 33 jaar en in het dagelijks leven freelance communicatie adviseur in de cultuursector. Ik woon in Utrecht met mijn twee katten (the cliché) en ik ben sinds begin dit jaar betrokken bij Utrecht BIJ1.

Al toen ik een heel ‘jong(ensachtig)’ meisje was werd ik ontzettend boos om oneerlijkheid. Ik kon er nog geen woorden aan geven of kritische vragen over stellen, maar het was me al vroeg duidelijk dat we voor elkaar op moeten komen. Als queer vrouw heb ik op opleidingen en in werksituaties mijn portie patriarchale machtstructuren wel gehad. Ik zag mijn kritische vragen vaak geruisloos ten onder gaan in een overweldigend lawaai van angst voor verandering.

Wat me als persoon erg heeft gevormd is het tien jaar lang intensief en vol passie met jongeren in het theater werken, met als uitgangspunt: “Het gaat pas goed met jou, als het goed gaat met de groep”. Ik geloof daar oprecht in en zie samenkomen in een systeem dat ons moedwillig van elkaar vervreemd op zichzelf bijna als revolutionaire daad. Met Utrecht BIJ1 hoop ik mijn stem, ervaring en expertise te kunnen gebruiken om dit tegengeluid te laten horen, maar ook om de stemmen van al die mensen die vaak niet gezien of gehoord worden te versterken.

Damla Yaris - Bestuursadviseur

Ik ben Damla, 29 jaar en ben geboren en getogen in Zwolle. Enkele hobby's van mij zijn: nieuwe recepten verzinnen en koken voor mensen, fotografie, muziek maken, koreaanse dramaseries kijken (hihi), reizen, (kunst)geschiedenis, musea bewonderen (die niet gevuld zijn met gestolenschatten van andere culturen) en boeken lezen.

Tien jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om Rechtsgeleerdheid testuderen in Utrecht en ben ik vervolgens verliefd geworden op de stad. Als islamitische (voornamelijk) Turkse Nederlandse vrouw die queer is en een non-binair partner heeft zijn onderwerpen als discriminatie, racisme, xenofobie, seksisme, islamofobie, homofobie en transfobie geen onbekende onderwerpen voor mij. Naast Utrecht Bij1 ben ik ook een aantal jaren bestuurslid bij de Stichting Prisma Groep en maak mij jarenlang hard voor biculturele en/of islamitische LHBTQI+ personen. Eerst gebeurde dat voornamelijk in Utrecht, maar sinds een aantal jaren ook landelijk. Dankzij mijn vrijwilligerswerk heb ik al zoveel kunnen leren over/met mijn lotgenoten, maar ook over LHBTQI+ vluchtelingen die tegenwoordig ook steeds vaker de besloten bijeenkomsten bezoeken.

Ik heb geleerd om de privileges van anderen en die van mijzelf te herkennen en mijn passie is om daar iets mee te doen, zodat ook meer minderheden betrokken kunnen worden in de samenleving en zich niet vergeten en onbegrepen voelen. Op die manier blijven we altijd leren van elkaar. Hoe diverser en inclusiever immers onze samenleving is, hoe prachtiger het wordt!

Oproep bestuursondersteuning!

Helaas hebben twee van onze bestuursleden (Amresh Johkoe en Fayaaz Joemmanbaks) wegens te volle agenda’s en andere persoonlijke omstandigheden kort na hun aanstelling moeten besluiten hun bestuursfunctie neer te leggen. Wij zijn om deze reden met spoed op zoek naar personen die interesse hebben in de taak van bestuursondersteuning. Dit houdt in dat je middels een (informele maar niet vrijblijvende) functie onderdeel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de lokale afdeling en aanwezig bent bij de bestuursvergaderingen. Met deze functies willen we de tijd overbruggen naar de komende Algemene Ledenvergadering (datum volgt nog) waar weer nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. Het is ook mogelijk om nu aan te sluiten en je vervolgens officieel kandidaat te stellen.Mail bij interesse naar utrecht@bij1.org of kelly@bij1.org

Belangrijk: Omdat representatie een van de belangrijkste pijlers is binnen de partij en we na het vertrek van onze twee bestuursleden nu uit een driekoppig en wit bestuur bestaan, zijn wij specifiek op zoek naar kandidaten met een niet witte/westerse achtergrond.

BIJ1-kleurenbalk