Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Blijf strijden voor abortusrechten


11-05-2022

De situatie rond de abortuswet in de Verenigde Staten domineert de afgelopen weken de krantenkoppen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zou volgens een uitgelekt document Roe versus Wade willen afschaffen, wat betekent dat staten dan zelf mogen beslissen of abortus is toegestaan of niet. In sommige Republikeinse staten is het in dat geval gedaan met het recht op abortus. Hier is het abortusrecht vastgelegd, maar we zien ook dat kwesties die vanzelfsprekend leken, opnieuw ter discussie staan. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Utrecht BIJ1. 

Het recht op zelfbeslissing over abortus lijkt veilig in Nederland. Toch stonden honderden mensen afgelopen zaterdag op de Dam om te demonstreren, deels uit solidariteit met Amerika, maar ook uit angst dat hetzelfde hier zou kunnen gebeuren. Ook in Utrecht werden onlangs nog mensen lastiggevallen door anti-abortusactivisten toen zij onderweg waren naar een kliniek. Daarnaast was de reclame van anti-abortusorganisatie Platform Zorg voor het Leven gewoon te horen op NPO radio 1 en werd de Pro Life Zorgverzekering onderdeel van de bekende verzekeraar het Zilveren Kruis.

Mensen in Nederland hebben sinds 1984 het recht om te kiezen voor abortus. Een abortus mag tot de 24ste week, daarna kan een abortus alleen uitgevoerd worden om zwaarwegende medische redenen. Op dit moment geldt er nog een verplichte bedenktijd van vijf dagen voor abortus, maar een meerderheid in de Tweede Kamer steunde in januari een wetsvoorstel waarin deze bedenktijd wordt afgeschaft.

BIJ1 gelooft dat we juist nu moeten blijven vechten voor het recht op zelfbeschikking. Er is noodzaak voor betere seksuele voorlichting, een volledige vergoeding van anticonceptie en abortuszorg moet onder de reguliere zorg vallen. In deze strijd steunt BIJ1 organisaties als stichting Samen naar de Kliniek. Bij deze stichting kunnen mensen die een abortus ondergaan een buddy krijgen die met hen meegaat naar de kliniek als een soort ‘buffer’ tegen anti-abortusactivisten. Ook kunnen buddy’s bijvoorbeeld een taxi naar huis regelen als iemand zich na een abortus niet goed voelt. Samen naar de Kliniek was al actief in Rotterdam en Den Haag en is sinds kort ook actief in Utrecht. 

Naast Samen naar de Kliniek zijn er in Nederland meerdere organisaties actief die zich inzetten voor abortusrechten. Voor advies en steun kunnen mensen die een abortus overwegen terecht bij organisatie Ava, die zich onder andere inzet voor toegankelijke informatie over abortus en anticonceptie. Bureau Clara Wichmann werkt aan gelijkheid door middel van onderzoek en rechtszaken en Choice for Youth & Sexuality gaat misinformatie tegen onder andere met de campagne #IkKies. 

Utrecht BIJ1 zal het recht op abortus voor mensen met een baarmoeder altijd beschermen. Zowel in de raad, als op straat.


Gerelateerde artikelen

Utrecht BIJ1 stelt schriftelijke vragen over banden Utrecht en Israël

Lees hieronder de schriftelijke vragen van Utrecht BIJ1 aan het college: Sinds het losbarsten van het geweld op 7 oktober is de wereld verscheurd over wat zich in Palestina afspeelt. Hoewel de gebeurtenissen en het buitensporige geweld van deze maand voor velen in het Westen en dus ook in Utrecht pas de eerste kennismaking zijn […]

Lees meer

Kleur bekennen over genocide in Palestina is ook lokaal van belang

Op donderdag 9 november vond de gemeenteraadsvergadering rondom de programmabegroting van 2024 plaats. Utrecht BIJ1 Raadslid Stevie Nolten opende tijdens deze Raad haar bijdrage door aandacht te vragen voor de genocide in Palestina. Helaas werd zij hierbij door de burgemeester onderbroken met het verzoek om het debat hierover niet verder uit te lokken. Dat terwijl […]

Lees meer

Geen plek voor transhaat in onze stad

Afgelopen zaterdag vond er in park Paardenveld een bijeenkomst plaats van ‘Let women speak’, een transfobe organisatie die is opgericht door de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull en die het heulen met fascisten en neo-nazi’s niet schuwt. Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar gebeuren in onze stad. Met potten, pannen, toeters en megafoons in de hand trokken […]

Lees meer