Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Patriarchaat uitgelegd


08-03-2023

8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Feminisme helpt ons te begrijpen hoe het patriarchaat in elkaar zit.

Wat is het patriarchaat?

‘Patriarch’ is Grieks voor vader en duidt op leiderschap. Onze maatschappij is gebouwd op een systeem waarin mannen de dominante rol hebben.

Dat we in een patriarchale wereld leven, zie je terug in alle aspecten van ons dagelijks leven. In de manier waarop onze overheden en instituten zijn georganiseerd en in de positie en kansen die mensen hebben in de samenleving.

Een ongelijkwaardige wereld

Het patriarchaat verdeelt ons. Al het leven dat tegenover het ‘klassieke’ mannelijke leven staat ondervindt dagelijks geweld en uitsluiting. Dat treft voornamelijk vrouwen, queer en trans personen.

Die ongelijkheid uit zich in verschillende vormen. Denk aan (huiselijk) geweld, lagere lonen, voornamelijk mannen in de politiek en in posities van macht en vele vormen van discriminatie zoals seksisme, homofobie en transfobie.

Femicide

Het patriarchaat kost letterlijk mensenlevens. Het Kennisinstituut voor Vrouwen- en Emancipatiegeschiedenis Atria stelt dat in Nederland, elke acht dagen een vrouw wordt vermoord. Moord op vrouwen noemen we ‘femicide’, hoewel media vaak nog spreken van ‘gezinsdrama’: een term die de systemische aard van het probleem uitwist. Bovendien lopen trans vrouwen het meeste risico om vermoord te worden.

Dat al deze vormen van geweld voornamelijk door mannen wordt gepleegd is geen toeval.

Feminisme is intersectioneel

Intersectioneel feminisme leert ons dat we niet kunnen breken met het patriarchaat als we niet iedereen meenemen die er slachtoffer van is. De uitdagingen van een witte vrouw zijn totaal anders dan die van een Zwarte vrouw, omdat er naast seksisme ook nog racisme ervaren wordt. En een queer, trans of non-binair persoon ontvangt andere vormen van geweld dan een cisvrouw. Ook het hebben van een handicap speelt een rol. Één persoon kan meerdere van deze identiteiten bezitten wat verschillende gevolgen heeft in diens leven.

Feminisme is anti-kapitalistisch

De onderdrukking van vrouwen gaat hand in hand met de kapitalistische samenleving waar we in leven. Onze economie draait grotendeels op de onzichtbare en onbetaalde arbeid van vrouwen en als je tot werkende klasse behoort voer je een andere strijd dan als je manager bent. Aan een feminisme dat zich alleen richt op vrouwen aan de top, hebben we niks.

Alleen oog hebben voor vrouwen die het ‘glazen plafond breken’ is niet genoeg als we niet stilstaan bij diegene die de scherven weer op moeten vegen.

Een gezamenlijke strijd

Utrecht BIJ1 streeft naar een samenleving die vrij is van de onderdrukking van het partriarchaat. Radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid vormen het basisbeginsel voor een verandering van een systeem die geen ruimte biedt aan haat en uitsluiting. Wij staan solidair met iedereen die zij aan zij staan in de strijd voor betere rechten.

Want met al die ‘minderheden’ bij elkaar, vormen we een meerderheid.

Mannen: aan de slag!

Iedereen die lijdt onder de gevolgen van het patriarchaat werkt elke dag al hard genoeg om zichzelf overeind te houden of weerbaarder te maken. Het is tijd dat mannen aan de slag gaan. Laat hen breken met toxische mannelijkheid en actief plaats maken voor de ander.

Wil jij iets doen? Check dan organisaties als Emancipator of Patriarkraakt en zet je actief in om het patriarchaat af te breken.

Meer informatie over het standpunt van BIJ1 lees je op:

Lees ook:


Gerelateerde artikelen

Utrecht BIJ1 stelt schriftelijke vragen over banden Utrecht en Israël

Lees hieronder de schriftelijke vragen van Utrecht BIJ1 aan het college: Sinds het losbarsten van het geweld op 7 oktober is de wereld verscheurd over wat zich in Palestina afspeelt. Hoewel de gebeurtenissen en het buitensporige geweld van deze maand voor velen in het Westen en dus ook in Utrecht pas de eerste kennismaking zijn […]

Lees meer

Kleur bekennen over genocide in Palestina is ook lokaal van belang

Op donderdag 9 november vond de gemeenteraadsvergadering rondom de programmabegroting van 2024 plaats. Utrecht BIJ1 Raadslid Stevie Nolten opende tijdens deze Raad haar bijdrage door aandacht te vragen voor de genocide in Palestina. Helaas werd zij hierbij door de burgemeester onderbroken met het verzoek om het debat hierover niet verder uit te lokken. Dat terwijl […]

Lees meer

Geen plek voor transhaat in onze stad

Afgelopen zaterdag vond er in park Paardenveld een bijeenkomst plaats van ‘Let women speak’, een transfobe organisatie die is opgericht door de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull en die het heulen met fascisten en neo-nazi’s niet schuwt. Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar gebeuren in onze stad. Met potten, pannen, toeters en megafoons in de hand trokken […]

Lees meer