Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Patriarchaat uitgelegd


08-03-2023

8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Feminisme helpt ons te begrijpen hoe het patriarchaat in elkaar zit.

Wat is het patriarchaat?

‘Patriarch’ is Grieks voor vader en duidt op leiderschap. Onze maatschappij is gebouwd op een systeem waarin mannen de dominante rol hebben.

Dat we in een patriarchale wereld leven, zie je terug in alle aspecten van ons dagelijks leven. In de manier waarop onze overheden en instituten zijn georganiseerd en in de positie en kansen die mensen hebben in de samenleving.

Een ongelijkwaardige wereld

Het patriarchaat verdeelt ons. Al het leven dat tegenover het ‘klassieke’ mannelijke leven staat ondervindt dagelijks geweld en uitsluiting. Dat treft voornamelijk vrouwen, queer en trans personen.

Die ongelijkheid uit zich in verschillende vormen. Denk aan (huiselijk) geweld, lagere lonen, voornamelijk mannen in de politiek en in posities van macht en vele vormen van discriminatie zoals seksisme, homofobie en transfobie.

Femicide

Het patriarchaat kost letterlijk mensenlevens. Het Kennisinstituut voor Vrouwen- en Emancipatiegeschiedenis Atria stelt dat in Nederland, elke acht dagen een vrouw wordt vermoord. Moord op vrouwen noemen we ‘femicide’, hoewel media vaak nog spreken van ‘gezinsdrama’: een term die de systemische aard van het probleem uitwist. Bovendien lopen trans vrouwen het meeste risico om vermoord te worden.

Dat al deze vormen van geweld voornamelijk door mannen wordt gepleegd is geen toeval.

Feminisme is intersectioneel

Intersectioneel feminisme leert ons dat we niet kunnen breken met het patriarchaat als we niet iedereen meenemen die er slachtoffer van is. De uitdagingen van een witte vrouw zijn totaal anders dan die van een Zwarte vrouw, omdat er naast seksisme ook nog racisme ervaren wordt. En een queer, trans of non-binair persoon ontvangt andere vormen van geweld dan een cisvrouw. Ook het hebben van een handicap speelt een rol. Één persoon kan meerdere van deze identiteiten bezitten wat verschillende gevolgen heeft in diens leven.

Feminisme is anti-kapitalistisch

De onderdrukking van vrouwen gaat hand in hand met de kapitalistische samenleving waar we in leven. Onze economie draait grotendeels op de onzichtbare en onbetaalde arbeid van vrouwen en als je tot werkende klasse behoort voer je een andere strijd dan als je manager bent. Aan een feminisme dat zich alleen richt op vrouwen aan de top, hebben we niks.

Alleen oog hebben voor vrouwen die het ‘glazen plafond breken’ is niet genoeg als we niet stilstaan bij diegene die de scherven weer op moeten vegen.

Een gezamenlijke strijd

Utrecht BIJ1 streeft naar een samenleving die vrij is van de onderdrukking van het partriarchaat. Radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid vormen het basisbeginsel voor een verandering van een systeem die geen ruimte biedt aan haat en uitsluiting. Wij staan solidair met iedereen die zij aan zij staan in de strijd voor betere rechten.

Want met al die ‘minderheden’ bij elkaar, vormen we een meerderheid.

Mannen: aan de slag!

Iedereen die lijdt onder de gevolgen van het patriarchaat werkt elke dag al hard genoeg om zichzelf overeind te houden of weerbaarder te maken. Het is tijd dat mannen aan de slag gaan. Laat hen breken met toxische mannelijkheid en actief plaats maken voor de ander.

Wil jij iets doen? Check dan organisaties als Emancipator of Patriarkraakt en zet je actief in om het patriarchaat af te breken.

Meer informatie over het standpunt van BIJ1 lees je op:

Lees ook:


Gerelateerde artikelen

Stem links 15 maart

Over een paar dagen mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Helaas kan je dan niet op BIJ1 stemmen. Toch is het belangrijk te gaan stemmen. Er staat namelijk veel op het spel.  De Provinciale Staten  De Provinciale Staten richten zich op thema’s zoals wonen en leegstand, de huisvesting […]

Lees meer

Wat gebeurde er tijdens het raadsdebat over het slavernijmonument

Gistermiddag en avond vond in de Gemeenteraad het debat over de locatiebepaling van het monument voor herdenking van het slavernijverleden plaats naar aanleiding van een agendering van het CDA. Vandaag lezen we op RTV Utrecht hoe dit debat totaal ontspoord zou zijn en hoe ons raadslid Stevie Nolten de persoonlijke aanval zou hebben ingezet op […]

Lees meer

Validisme (in Utrecht) uitgelegd

Validisme komt terug in de manier waarop de maatschappij is ingericht. Mensen met een beperking worden door allerlei wetten en regelingen buitengesloten. Maar wat houdt dit precies in? Wat is validisme? Validisme is discriminatie van mensen met een beperking. Het kan gaan om een psychische beperking of kwetsbaarheid, een verstandelijke of lichamelijke beperking, gehoor- of zicht […]

Lees meer