Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Reclaim Pride!


02-06-2022

De Pride maand is gisteren van start gegaan! In het kader daarvan vaart zaterdag 4 juni de Utrechtse Canal Pride door onze grachten. Ondanks dat Pride voor veel mensen een feestje is vol kleur, glitters en het vieren van diverse vormen van liefde, wil Utrecht BIJ1 graag de aandacht blijven vestigen op de essentie van de Pride. Terwijl we komend weekend massaal met elkaar feesten onder de regenboogvlag, zijn de rechten en veiligheid van zovelen binnen de LGBTQIAP+ gemeenschap nog lang niet vanzelfsprekend. En zolang niet iedereen veilig is en totale zelfbeschikking heeft, is pride een verzet, geen feestje. Daarom doen wij als Utrecht BIJ1 niet mee aan de Canal Pride en varen we niet mee op de politieke boot. Wel staan wij zij aan zij met alle grassroots initiatieven, demonstraties en bewegingen in de stad die zich dagelijks inzetten voor de emancipatie van queer en trans personen. Reclaim our pride!

Iets meer dan 50 jaar geleden vonden de Stonewall Riots plaats. Een keerpunt in de geschiedenis van de queer emancipatie. Bezoekers van de Stonewall Inn verzetten zich tegen de onderdrukking, vernedering en mishandeling die zij keer op keer moesten verduren van de politie. Het was Marsha P. Johnson, een zwarte trans vrouw, die de eerste steen naar de politie gooide. Dit ontketende het verzet dat we nu kennen als Pride. Sinds het gooien van die steen is er een hoop gebeurd. Hoewel witte homo mannen er over het algemeen een stuk beter voor staan dan voorheen en overal ruim vertegenwoordigd in de Pride besturen zitten (zo ook in onze stad), zien we dat in de beweging nog steeds veel groepen mensen structureel worden gemarginaliseerd. Trans- en non binaire mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en hun identiteit wordt uitgewist door de koloniale binaire gendernormen die onze samenleving in zijn greep houden. Iets meer dan een week geleden stonden we nog met elkaar op het Domplein tijdens de Transzorg Nu demo om aandacht te vragen voor de grote problemen in de transzorg die tot op vandaag letterlijk levens kosten.

Ondanks dat zij continue in de frontlinies van het verzet staan, krijgen queer en trans personen van kleur voortdurend te maken met racisme, islamofobie en andere uitsluitingsmechanismen, zowel binnen als buiten de queer gemeenschap. Vaak gaat dit hand in hand met etnisch profileren of buitensporig geweld van de politie. In de onlangs verschenen documentaire ‘De Blauwe Familie’ van CTRL Alt Delete hoorden en zagen wij hoe racisme binnen het korps mensen het leven onmogelijk maakt en hoe de toxische cultuur onveilig is voor queer mensen, zowel intern als extern. Wij kunnen er dan ook niet bij dat de politie, het instituut waartegen Pride een protest was, nu meevaart op een boot in de Canal Pride. Het is niet aan de politie om op deze dag ruimte in te nemen.

Ook zien we dat de Pride steeds meer gebruikt wordt door bedrijven en merken om zichzelf als progressief te profileren en zichzelf  te ‘pinkwashen’. Terwijl queer en trans personen vandaag de dag nog steeds vechten voor hun bestaansrecht, nemen bedrijven en merken onze Pride over met hun regenboog kapitalisme. Merken voeren grote marketingcampagnes met hun kleurrijke logo’s en regenboog producten en hebben van Pride een neoliberaal reclame uithangbord gemaakt. De aandacht is verschoven van bevrijding naar consumptie. Van bestaansrecht voor mensen naar goede sier maken met je bedrijf zodat je over de rug van de queer gemeenschap winst kunt maken. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling die niks meer te maken heeft met het welzijn van de mensen waar de Pride voor bedoeld is.

Utrecht BIJ1 vindt het daarom belangrijk om terug te gaan naar de essentie van Pride en de strijd voor gelijke rechten voor iedereen terug naar de voorgrond te brengen. Als lokale politieke partij, ontstaan als grassroots beweging maar nu ook in de Raad, hebben wij hierin een verantwoordelijkheid om ons uit te spreken en expliciet afstand te doen van een Pride waar wij al jaren niet achter staan. Wij spreken liever onze steun en solidariteit uit naar de grassroots organisaties, events en vormen van verzet in onze stad die zich hard maken voor systematische verandering en die de identiteiten die het minst gehoord worden centraal stellen. 

Samen reclaimen we onze pride!


Gerelateerde artikelen

Onderzoek institutioneel racisme Gemeente Utrecht

Onlangs werd door het college de Raadsbrief ‘Rapport onderzoek institutioneel racisme gemeente Utrecht’ gepubliceerd. Hierin stelt het college dat er in het onderzoek binnen de gemeente geen institutioneel racisme kon worden aangetoond. Wel zijn er in de uitvoeringspraktijk bij de BOA’s aanwijzingen gevonden van institutioneel racisme en was het onderzoek op de andere beleidsterreinen te […]

Lees meer

Maidenspeech Stevie Nolten

Kersvers Raadslid Stevie Nolten hield tijdens de Algemene Beschouwingen op donderdag 9 juni haar Maidenspeech. Kijk ‘m terug en lees de tekst hier! De video kun je hier bekijken Dank U wel voorzitter. Ik sta hier als volksvertegenwoordiger: een jonge queer vrouw van kleur, maar ook als een cis persoon, zonder fysieke beperkingen, academisch opgeleid […]

Lees meer

Tijd voor goede transgenderzorg!

Op 22 mei is er op het Domplein een demonstratie voor betere transgenderzorg. Dit is omdat transgenderzorg in Nederland niet goed geregeld is. Transzorg in Nederland is ontoegankelijk en duurt te lang. Dit komt omdat vrijwel alle transzorg via het VUmc in Amsterdam moet gaan. Veel huisartsen en ziekenhuizen weigeren trans personen te helpen en […]

Lees meer