Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Ruime meerderheid Gemeenteraad stemt voor voorstel Transkliniek in Utrecht


11-11-2022

De komst van een kliniek voor transzorg in Utrecht is een feit. Achter de schermen zijn Stevie Nolten van Utrecht BIJ1 en Nadia Stylianou van D66 Utrecht al een aantal maanden bezig met een plan om zo’n kliniek mogelijk te maken. Trans United Europe en GGD regio Utrecht schreven hiervoor een projectplan en zoeken hierin ook de lokale samenwerking met Colored Qollective. Op donderdag 10 november werd het voorstel tijdens de Raadsvergadering over de Programmabegroting 2023 in stemming gebracht. Het plan haalde het met een ruime meerderheid van de stemmen. Groenlinks, PvdA, Volt, Partij voor de Dieren, Utrecht Solidair, EenUtrecht, Student & Starter, VVD, CDA, ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht stemden voor. PVV en DENK stemden tegen.

Volgens Utrecht BIJ1 en D66 Utrecht is het hoog tijd dat trans- en non-binaire personen de zorg en hulp krijgen waar ze recht op hebben. De kliniek richt zich onder andere op medische begeleiding bij hormoongebruik, maar heeft ook een brugfunctie naar seksuele gezondheidszorg zoals SOA & HIV tests, andere vormen van ondersteuning en het bieden van een veilige huiskamer.
De wachttijden voor passende zorg zijn enorm lang en daarnaast komen personen die extra kwetsbaar zijn, doordat ze bijvoorbeeld ook sekswerker zijn, of een vluchtachtergrond hebben, nu überhaupt niet in de reguliere zorg terecht. Met een Utrechtse transkliniek, die in de voetsporen treedt van de al bestaande kliniek in Amsterdam, hopen beiden partijen lokaal een oplossing en veilige plek te bieden voor al die mensen die nu nergens heen kunnen. 


Het Utrechtse voorstel bereikte ook de Tweede Kamer. Op 20 oktober diende de landelijke fractie van BIJ1 samen met D66 een motie in om ook vanuit het Rijk de mogelijkheden voor de ontwikkeling en uitbreiding van transklinieken in het land te ondersteunen. Deze motie werd net zoals het Utrechtse plan met een ruime meerderheid van de stemmen aangenomen.

Het openen van een lokale transkliniek in Utrecht geeft een sterk signaal af: zorg voor iedereen is een recht, geen gunst. Daarnaast kan het mogelijk maken van deze nieuwe kliniek in Utrecht samen met de positieve motie uitslag in de Tweede Kamer het begin zijn van meer transklinieken in het land. 


Gerelateerde artikelen

Utrecht BIJ1 stelt schriftelijke vragen over banden Utrecht en Israël

Lees hieronder de schriftelijke vragen van Utrecht BIJ1 aan het college: Sinds het losbarsten van het geweld op 7 oktober is de wereld verscheurd over wat zich in Palestina afspeelt. Hoewel de gebeurtenissen en het buitensporige geweld van deze maand voor velen in het Westen en dus ook in Utrecht pas de eerste kennismaking zijn […]

Lees meer

Kleur bekennen over genocide in Palestina is ook lokaal van belang

Op donderdag 9 november vond de gemeenteraadsvergadering rondom de programmabegroting van 2024 plaats. Utrecht BIJ1 Raadslid Stevie Nolten opende tijdens deze Raad haar bijdrage door aandacht te vragen voor de genocide in Palestina. Helaas werd zij hierbij door de burgemeester onderbroken met het verzoek om het debat hierover niet verder uit te lokken. Dat terwijl […]

Lees meer

Geen plek voor transhaat in onze stad

Afgelopen zaterdag vond er in park Paardenveld een bijeenkomst plaats van ‘Let women speak’, een transfobe organisatie die is opgericht door de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull en die het heulen met fascisten en neo-nazi’s niet schuwt. Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar gebeuren in onze stad. Met potten, pannen, toeters en megafoons in de hand trokken […]

Lees meer