Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Validisme (in Utrecht) uitgelegd


28-02-2023

Validisme komt terug in de manier waarop de maatschappij is ingericht. Mensen met een beperking worden door allerlei wetten en regelingen buitengesloten. Maar wat houdt dit precies in?

Wat is validisme? 
Validisme is discriminatie van mensen met een beperking. Het kan gaan om een psychische beperking of kwetsbaarheid, een verstandelijke of lichamelijke beperking, gehoor- of zicht beperking en/of een chronische ziekte.

Het gaat bij validisme niet om alle mensen die iets mankeert, maar alle mensen die niet vanzelfsprekend deel kunnen nemen aan de maatschappij zonder hulp. Dus niet iemand die een bril draagt die bij de brillenwinkel te koop is, maar wel de persoon die een taststok en/of taststroken nodig heeft om zich door de stad te kunnen bewegen.

Validisme in Utrecht 
In 2016 tekende Nederland het VN-Verdrag handicap. Volgens dit verdrag moet de overheid ervoor zorgen dat mensen met een handicap volledig aan de samenleving kunnen deelnemen. Maar hiervoor hebben we wetgeving nodig. Geen afhankelijkheid van liefdadigheid, maar dezelfde rechten als andere mensen.

Gemeente Utrecht doet te weinig en handhaaft niet waar dat zou moeten. Zo zijn er in onze binnenstad veel taststroken voor mensen met een visuele beperking, maar die staan vol met fietsen of reclameborden.

Ook is het aanvragen van een passende rolstoel nog steeds een langdurig proces. Mensen met een verminderde taalontwikkeling hebben moeite met het lezen van brieven van de gemeente of het regelen van zaken met de gemeente. Bovendien zijn veel gebouwen niet rolstoeltoegankelijk.

Standpunt BIJ1 
BIJ1 staat voor radicale gelijkwaardigheid en pleit voor kansengelijkheid voor elke inwoner van Utrecht. Mensen met een beperking of handicap moeten volledig deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Meer informatie over de standpunten van BIJ1 over validisme en discriminatie vind je hier. 

Werkgroep handicap: sluit je aan! 
Binnen Utrecht BIJ1 is er een werkgroep die kennissessies organiseert. Kortgeleden organiseerde zij samen met de werkgroep handicap een kennissessie over validisme. In de toekomst komen er over meer onderwerpen dergelijke sessies, zodat we onze kennis kunnen delen. De werkgroep handicap wil graag vaker een kennissessie organiseren en staat open voor mogelijkheden.

Bij interesse, stuur een mail naar handicap.utrecht@bij1.org.

We zijn altijd op zoek naar mensen, hoe diverser, hoe meer invalshoeken, en des te beter onze kennissessies zullen verlopen!


Gerelateerde artikelen

Stem links 15 maart

Over een paar dagen mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Helaas kan je dan niet op BIJ1 stemmen. Toch is het belangrijk te gaan stemmen. Er staat namelijk veel op het spel.  De Provinciale Staten  De Provinciale Staten richten zich op thema’s zoals wonen en leegstand, de huisvesting […]

Lees meer

Wat gebeurde er tijdens het raadsdebat over het slavernijmonument

Gistermiddag en avond vond in de Gemeenteraad het debat over de locatiebepaling van het monument voor herdenking van het slavernijverleden plaats naar aanleiding van een agendering van het CDA. Vandaag lezen we op RTV Utrecht hoe dit debat totaal ontspoord zou zijn en hoe ons raadslid Stevie Nolten de persoonlijke aanval zou hebben ingezet op […]

Lees meer

Patriarchaat uitgelegd

8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Feminisme helpt ons te begrijpen hoe het patriarchaat in elkaar zit. Wat is het patriarchaat? ‘Patriarch’ is Grieks voor vader en duidt op leiderschap. Onze maatschappij is gebouwd op een systeem waarin mannen de dominante rol hebben. Dat we in een patriarchale wereld leven, zie je terug in alle aspecten van […]

Lees meer