Validisme komt terug in de manier waarop de maatschappij is ingericht. Mensen met een beperking worden door allerlei wetten en regelingen buitengesloten. Maar wat houdt dit precies in?
Wat is validisme?
Validisme is discriminatie van mensen met een beperking. Het kan gaan om een psychische beperking of kwetsbaarheid, een verstandelijke of lichamelijke beperking, gehoor- of zicht beperking en/of een chronische ziekte.
Het gaat bij validisme niet om alle mensen die iets mankeert, maar alle mensen die niet vanzelfsprekend deel kunnen nemen aan de maatschappij zonder hulp. Dus niet iemand die een bril draagt die bij de brillenwinkel te koop is, maar wel de persoon die een taststok en/of taststroken nodig heeft om zich door de stad te kunnen bewegen.
Validisme in Utrecht
In 2016 tekende Nederland het VN-Verdrag handicap. Volgens dit verdrag moet de overheid ervoor zorgen dat mensen met een handicap volledig aan de samenleving kunnen deelnemen. Maar hiervoor hebben we wetgeving nodig. Geen afhankelijkheid van liefdadigheid, maar dezelfde rechten als andere mensen.
Gemeente Utrecht doet te weinig en handhaaft niet waar dat zou moeten. Zo zijn er in onze binnenstad veel taststroken voor mensen met een visuele beperking, maar die staan vol met fietsen of reclameborden.
Ook is het aanvragen van een passende rolstoel nog steeds een langdurig proces. Mensen met een verminderde taalontwikkeling hebben moeite met het lezen van brieven van de gemeente of het regelen van zaken met de gemeente. Bovendien zijn veel gebouwen niet rolstoeltoegankelijk.
Standpunt BIJ1
BIJ1 staat voor radicale gelijkwaardigheid en pleit voor kansengelijkheid voor elke inwoner van Utrecht. Mensen met een beperking of handicap moeten volledig deel kunnen nemen aan de maatschappij.
Meer informatie over de standpunten van BIJ1 over validisme en discriminatie vind je hier.
Werkgroep handicap: sluit je aan!
Binnen Utrecht BIJ1 is er een werkgroep die kennissessies organiseert. Kortgeleden organiseerde zij samen met de werkgroep handicap een kennissessie over validisme. In de toekomst komen er over meer onderwerpen dergelijke sessies, zodat we onze kennis kunnen delen. De werkgroep handicap wil graag vaker een kennissessie organiseren en staat open voor mogelijkheden.
Bij interesse, stuur een mail naar handicap.utrecht@bij1.org.
We zijn altijd op zoek naar mensen, hoe diverser, hoe meer invalshoeken, en des te beter onze kennissessies zullen verlopen!
Gerelateerde artikelen

Utrecht BIJ1 stelt schriftelijke vragen over banden Utrecht en Israël
Lees hieronder de schriftelijke vragen van Utrecht BIJ1 aan het college: Sinds het losbarsten van het geweld op 7 oktober is de wereld verscheurd over wat zich in Palestina afspeelt. Hoewel de gebeurtenissen en het buitensporige geweld van deze maand voor velen in het Westen en dus ook in Utrecht pas de eerste kennismaking zijn […]
Lees meer
Kleur bekennen over genocide in Palestina is ook lokaal van belang
Op donderdag 9 november vond de gemeenteraadsvergadering rondom de programmabegroting van 2024 plaats. Utrecht BIJ1 Raadslid Stevie Nolten opende tijdens deze Raad haar bijdrage door aandacht te vragen voor de genocide in Palestina. Helaas werd zij hierbij door de burgemeester onderbroken met het verzoek om het debat hierover niet verder uit te lokken. Dat terwijl […]
Lees meer
Geen plek voor transhaat in onze stad
Afgelopen zaterdag vond er in park Paardenveld een bijeenkomst plaats van ‘Let women speak’, een transfobe organisatie die is opgericht door de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull en die het heulen met fascisten en neo-nazi’s niet schuwt. Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar gebeuren in onze stad. Met potten, pannen, toeters en megafoons in de hand trokken […]
Lees meer