Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Stem links 15 maart


13-03-2023

Over een paar dagen mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Helaas kan je dan niet op BIJ1 stemmen. Toch is het belangrijk te gaan stemmen. Er staat namelijk veel op het spel. 

De Provinciale Staten 

De Provinciale Staten richten zich op thema’s zoals wonen en leegstand, de huisvesting van vluchtelingen, het openbaar vervoer en ons natuur- en stikstofbeleid. Belangrijke onderwerpen die vragen om radicaal linkse politiek, maar helaas doen rechtse en fascistische partijen het goed in de peilingen. Dit is niet alleen slecht nieuws voor het beleid in de provinciën, maar ook voor de landelijke politiek. 

Eerste Kamer 

De leden van de Provinciale Staten bepalen straks namelijk ook wie er in de Eerste Kamer komt. Eerste Kamerleden keuren op hun beurt weer wetten uit de Tweede Kamer goed. Zonder meerderheid in de Eerste Kamer kan onze regering geen nieuwe wetten aannemen. Als de vertegenwoordiging van fascistische partijen in de Eerste Kamer toeneemt, zal het kabinet nog meer met hen gaan samenwerken. Hierdoor zal fascistische politiek meer terrein winnen in Nederland, wat ten koste gaat van gemarginaliseerde groepen, vluchtelingen, klimaat en natuur. 

Waterschappen 

Vergeet ook niet te stemmen voor de Waterschappen. Zij maken belangrijke keuzes over het waterpeil en zien toe op de waterkwaliteit. Schoon water is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving en natuur. Het is belangrijk dat onze waterschappen de belangen van mens en natuur boven die van bedrijven en agrarische industrie stellen.

Stemmen alleen is niet de oplossing 

Stemmen is dus belangrijk… Maar onthoud dat stemmen alleen niet de oplossing is. Voor een werkelijk rechtvaardige en gelijkwaardige wereld hebben we zowel in de politiek als daarbuiten mensen nodig die het kapitalistisch systeem – met alle ongelijkheden die het in stand houdt – bestrijden.


Gerelateerde artikelen

Geen plek voor transhaat in onze stad

Afgelopen zaterdag vond er in park Paardenveld een bijeenkomst plaats van ‘Let women speak’, een transfobe organisatie die is opgericht door de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull en die het heulen met fascisten en neo-nazi’s niet schuwt. Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar gebeuren in onze stad. Met potten, pannen, toeters en megafoons in de hand trokken […]

Lees meer

Bijdrage Algemene beschouwingen: “Stop met schijnoplossingen”

Na één jaar in de raad maakt BIJ1 de balans op. Wat is er veranderd in de Utrechtse samenleving? Net als voor verschillende soorten armoede, dealen we met opstapelende crisisvarianten. En na een jaar lang wennen aan onze intersectionele analyses, weet de raad nu dat BIJ1 deze crises niet los van elkaar ziet, maar deze […]

Lees meer

Klaar met pinkwashing en regenboog kapitalisme

De Pride maand is weer begonnen! In het kader daarvan vaart zaterdag 3 juni de Utrechtse Canal Pride door onze grachten. Al jaren spreken wij ons uit over de invulling van deze Pride. Hoewel we het er helemaal mee eens zijn dat de LGBTQIAP+ gemeenschap plekken en events verdient om hun identiteit te vieren, is […]

Lees meer