Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Straat in Overvecht komt in verzet, huurverhoging gaat niet door


30-03-2023

Artikel door actiegroep Nigerdreef en Ibisdreef

In Overvecht worden flats verduurzaamd. Je zou denken dat dit een goed idee is, maar dit had wel een flinke huurverhoging voor de bewoners tot gevolg. De straat kwam in actie en met elkaar hebben we dit weten tegen te houden. Dit is een goed voorbeeld voor andere wijken: je kan in verzet komen tijdens deze wooncrisis!

Het streven van gemeente Utrecht is om voor 2030 de eerste 40.000 woningen aardgasvrij te maken. De wijk Overvecht Noord is de eerste wijk waar dit moet gebeuren. Er is voor deze wijk gekozen omdat er een oud gasnetwerk ligt. In de aanloop hiernaartoe werd door Portaal echter niet het eerlijke verhaal verteld: de woningen worden namelijk nog steeds verwarmd met stadsverwarming en stadsverwarming wordt ook gestookt op gas.

De woningen zijn de afgelopen decennia verwaarloosd waardoor er nu sprake is van groot onderhoud en renovatie. En dat brengt de nodige kosten met zich mee. Hoewel  woningcorporaties deze kosten zelf voor hun rekening zouden moeten nemen, leggen zij de rekening bij de bewoners door het opleggen van een huurverhoging. De woningbouwcorporatie maakte daarin de belofte dat het totaalbedrag lager uit zou vallen, aangezien de energiekosten flink lager zouden worden dankzij de verduurzaming. Maar niets bleek minder waar.

Overvecht
Overvecht is een wijk waar veel mensen wonen die minder te besteden hebben. Een huurverhoging van enkele tientjes per maand, in combinatie met de stijgende kosten van de energierekening, maakt soms net het verschil tussen je kinderen te eten kunnen geven of niet.

Er mocht niet geboord worden in de nieuwe kozijnen, waardoor nieuwe raambekleding die aan het plafond bevestigd kon worden, moest worden aangeschaft door de bewoners. Hier was een vergoeding voor beschikbaar, echter niet voldoende om de daadwerkelijke aanschaf kosten te dekken. Buren die de Nederlandse taal niet machtig zijn hadden geen idee hoe dit aan te vragen. Zij wisten niet wat hun rechten waren en ook niet bij wie ze konden aankloppen bij klachten. En als er al klachten waren, werd je van het kastje naar de muur gestuurd of er werd verteld dat er niks mogelijk was. Dit heeft gezorgd voor extra ongelijkwaardigheid in de wijk. De informatie werd enkel in het Nederlands verschaft. Gezien de demografie had de informatie ook in andere veel gesproken talen, waaronder Turks en Arabisch, verstrekt moeten worden.

Er heerste veel onvrede in de straat. Zowel Portaal als BAM verspreidden leugens en intimideerden bewoners. Maar bewoners waren ook moedeloos en machteloos, want hoe vecht je als individu tegen een woningcorporatie met een juridische afdeling? Hiervoor moesten we samen sterk staan.

Ray Muntslag

Onze aanpak
Met een paar bewoners wilden we een actie starten tegen de woningbouwcorporatie. Als eerste hebben we flyers verspreid, om bewoners uit te nodigen voor de bewonersbijeenkomst. Portaal voelde meteen nattigheid, probeerde te achterhalen wie er achter deze actie zat en gaf aan in gesprek te willen gaan over de onvrede. Maar wij kozen niet voor de weg van samenwerking, participatie en inspraak volgens hun voorwaarden. Dit had hiervoor namelijk niets uitgehaald. Vanaf dat moment kregen bewoners ineens wel een wekelijkse digitale update over de verbouwing in plaats van het gebrek aan informatie dat tot dan toe het geval was geweest.
We hadden geen idee hoeveel mensen we konden verwachten op de bewonersbijeenkomst, maar het kantoor van Utrecht BIJ1 was uiteindelijk bijna te klein. Hier hebben we buurtbewoners de ruimte gegeven hun ervaringen te delen over de verbouwing en bleken er nog veel meer problemen te zijn dan wij al dachten. Daarna zijn we vergelijkbare gesprekken gaan voeren toen we handtekeningen gingen verzamelen aan de deur. Er bleek er enorme behoefte te zijn om eigen verhalen te delen.

Uiteindelijk hebben we een brief opgesteld op basis van deze verhalen, welke is ondertekend door een honderdtal bewoners! Deze brief hebben we vervolgens verzonden aan de Wethouder Wonen (De Vries) en de wethouder voor de wijk Overvecht (Streefland).

Tijdens onze gesprekken heb ik shockerende verhalen gehoord. Er werd gedreigd met boetes en dwangsommen, mensen waren hierdoor gewoon bang om met ons te spreken. Maar toen ze dit wel deden, voelden mijn buren zich eindelijk gehoord. En met succes! Ik ben trots op mijn wijk, straat en de bewoners.

Quarda

Huurverlaging?
Op onze brief aan de wethouders hebben wij tot op heden nog geen officiële reactie ontvangen. Echter, kort na het verzenden van de brief kregen de bewoners van de Ibisdreef een brief vanuit de woningcorporatie dat hun huurverhoging is komen te vervallen. Dit toont toch wel aan dat activisme en verzet voeren met z’n allen loont. Toch is er nog steeds ongelijkheid tussen de flats in één buurt waardoor we de focus nu gaan verleggen naar de flat aan de Nigerdreef. Hier is de huurverhoging namelijk nog niet komen te vervallen.

And what about nieuwe huurders? De ‘verduurzaamde’ woningen die nu staan aangeboden op Woningnet hebben de maximale huurprijs voor sociale woningbouw van € 808,-, plus verwarmingskosten € 300,-. En sommige woningen zijn niet meer sociale huur maar bevinden zich op de markt van de vrije sector. 


Toen ik in oktober de wijk verliet, was mijn huur 400 euro lager dan nu gevraagd wordt van nieuwe bewoners, namelijk  € 712,- inclusief verwarmingskosten. Het heeft er alle schijn van dat het terugdraaien van de huurverhoging voor huidige bewoners wordt terugverdiend door verhoogde huurkosten voor nieuwe huurders. 

Ray Muntslag

En hoe zit het met het toekomstige onderhoud? Het kan niet zo zijn dat er de komende decennia weer niks aan onderhoud wordt gedaan.

Spreek je uit
De verduurzaming van de flats in Overvecht heeft wederom de schade en schande van het kapitalisme en liberalisme laten zien. Het gaat altijd om het geld en niet de mensen. Onze actie heeft echter wat anders laten zien: de machthebbers moeten de kracht van verzet vanuit de burgers niet onderschatten. Niet voor niets was onze slogan tijdens de campagne verkiezingen in Utrecht BIJ1: Spreek je uit! Ook jij kan dit doen. Kaart de misstanden aan in jouw wijk, kom collectief in verzet tegen jouw verhuurder door een groep bijeen te brengen en wees solidair met elkaar. Wil je hierin steun van BIJ1, stuur dan een mail naar utrecht@bij1.org en meld je bij Noura Oul Fakir aan voor ons fractiespreekuur op maandag tussen 11 en 12 uur via noura.oulfakir@utrecht.nl.

Meer info
Ray is deze campagne gestart met bestuurslid Coba en verschillende BIJ1 leden uit Overvecht. Tijdens het organiseren hebben we de geleerde lessen toegepast van de opleiding voor BIJ1 kaderleden: Leiderschap & Bewegingsopbouw van Project Lowlander.Ben je benieuwd naar de standpunten en plannen van BIJ1 voor rechtvaardig en gelijkwaardig wonen? Lees het in het programma van Utrecht BIJ1 en onze landelijke partij in de Tweede Kamer.


Gerelateerde artikelen

Utrecht BIJ1 stelt schriftelijke vragen over banden Utrecht en Israël

Lees hieronder de schriftelijke vragen van Utrecht BIJ1 aan het college: Sinds het losbarsten van het geweld op 7 oktober is de wereld verscheurd over wat zich in Palestina afspeelt. Hoewel de gebeurtenissen en het buitensporige geweld van deze maand voor velen in het Westen en dus ook in Utrecht pas de eerste kennismaking zijn […]

Lees meer

Kleur bekennen over genocide in Palestina is ook lokaal van belang

Op donderdag 9 november vond de gemeenteraadsvergadering rondom de programmabegroting van 2024 plaats. Utrecht BIJ1 Raadslid Stevie Nolten opende tijdens deze Raad haar bijdrage door aandacht te vragen voor de genocide in Palestina. Helaas werd zij hierbij door de burgemeester onderbroken met het verzoek om het debat hierover niet verder uit te lokken. Dat terwijl […]

Lees meer

Geen plek voor transhaat in onze stad

Afgelopen zaterdag vond er in park Paardenveld een bijeenkomst plaats van ‘Let women speak’, een transfobe organisatie die is opgericht door de Britse Kellie-Jay Keen-Minshull en die het heulen met fascisten en neo-nazi’s niet schuwt. Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar gebeuren in onze stad. Met potten, pannen, toeters en megafoons in de hand trokken […]

Lees meer