Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Tijd voor goede transgenderzorg!


16-05-2022

Op 22 mei is er op het Domplein een demonstratie voor betere transgenderzorg. Dit is omdat transgenderzorg in Nederland niet goed geregeld is. Transzorg in Nederland is ontoegankelijk en duurt te lang. Dit komt omdat vrijwel alle transzorg via het VUmc in Amsterdam moet gaan. Veel huisartsen en ziekenhuizen weigeren trans personen te helpen en sturen ze naar het VUmc. Dit betekent dat iedereen die hulp wil met hun genderidentiteit, op welke manier dan ook, daar langs moet. Dit zorgt voor enorme wachtlijsten, dikwijls van meerdere jaren, waarna het zelfs kan zijn dat het VUmc je kan weigeren om onzinnige redenen. Utrecht BIJ1 vindt dit schandalig en het is tijd om de transzorg beter in te richten. Wij sluiten ons daarom aan bij de demonstratie op 22 mei!

De lange wachtlijsten zijn erg schadelijk voor transgender mensen. Dit gaat namelijk ten koste van hun mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast is het diagnosetraject momenteel slecht: het VUmc mag bepalen of mensen wel “trans genoeg” zijn om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Hierbij luisteren ze slecht naar transgender mensen zelf en maken ze ook weinig gebruik van ervaringsdeskundigen. Dit heeft tot gevolg dat mensen onterecht afgewezen voor de zorg waar zij recht op hebben.

Transgender personen worden hierdoor vaak gedwongen om over te gaan op zelfmedicatie. Dit kan gezondheidsrisico’s meebrengen en kost veel geld. Daarom is het zo belangrijk dat er toegankelijke transzorg geboden wordt, zodat iedereen die dat nodig heeft daar gebruik van kan maken.

De demonstratie op 22 mei heeft hierom een aantal eisen. Zo moet de transgenderzorg gedecentraliseerd worden. Dit betekent dat transzorg op meer plekken beschikbaar gemaakt wordt dan alleen het VUmc, dat trans mensen centraal staan en dat transzorg echt ondersteunend wordt in plaats van dat een medisch centrum bepaalt wie er wel en niet zich mag identificeren als transgender. Decentralisatie van de transzorg zorgt verder voor dat de wachtlijsten veel korter worden, en krijgt iedereen dus sneller de zorg die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben.     

Decentralisatie van de transzorg kan bereikt worden op verschillende manieren. Zo kunnen er meer genderpoli’s geopend worden in Nederland zodat er meer zorg beschikbaar is. Daarnaast zijn veel hormonen die transgender mannen, vrouwen en non-binaire mensen gebruiken Gewoon beschikbaar via de huisarts en/of apotheek. Huisartsen weigeren echter vaak deze medicijnen uit te schrijven vanwege “een gebrek aan deskundigheid” of andere vooroordelen. Als laatste zouden samenwerkingen met netwerken die de belangen van transgender personen beschermen, zoals Trans United, veel kunnen helpen bij het verbeteren van de transzorg door deskundige informatie te verspreiden.

Het is belangrijk om de strijd voor rechtvaardige transzorg te voeren op lokaal niveau. Door middel van demonstraties zoals die op 22 mei is het mogelijk om druk uit te oefenen op lokale politiek en gemeente voor gemeente toegankelijker te maken voor transgender personen. Ben jij voor gelijkwaardige gezondheidszorg voor iedereen? Kom dan naar de demonstratie op 22 mei om 13:00 op het Domplein!


Gerelateerde artikelen

Maidenspeech Stevie Nolten

Kersvers Raadslid Stevie Nolten hield tijdens de Algemene Beschouwingen op donderdag 9 juni haar Maidenspeech. Kijk ‘m terug en lees de tekst hier! De video kun je hier bekijken Dank U wel voorzitter. Ik sta hier als volksvertegenwoordiger: een jonge queer vrouw van kleur, maar ook als een cis persoon, zonder fysieke beperkingen, academisch opgeleid […]

Lees meer

Reclaim Pride

De Pride maand is gisteren van start gegaan! In het kader daarvan vaart zaterdag 4 juni de Utrechtse Canal Pride door onze grachten. Ondanks dat Pride voor veel mensen een feestje is vol kleur, glitters en het vieren van diverse vormen van liefde, wil Utrecht BIJ1 graag de aandacht blijven vestigen op de essentie van […]

Lees meer

Blijf strijden voor abortusrechten

De situatie rond de abortuswet in de Verenigde Staten domineert de afgelopen weken de krantenkoppen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zou volgens een uitgelekt document Roe versus Wade willen afschaffen, wat betekent dat staten dan zelf mogen beslissen of abortus is toegestaan of niet. In sommige Republikeinse staten is het in dat geval gedaan met het recht […]

Lees meer